21.3.06

Floreix el gatell, un arbre de ribera

Fa un paell de setmanes que ha començat a florir el gatell, un arbre que preciós, força abundant al costat de rius i rieres, sobretot per les flors que fa.


Segons la Guia per a Conèixer els arbres de F.Masclans.

Sálix cinérea. Subespècie: oleifólia (Sálix atrocinérea). Arbret que pot arribar a 8 o 9 m. d’alçària, sovint baix i d’aspecte arbustiu; branquillons amb les cicatrius de les fulles força sortints. Fulles d’un verd grisós a la cara inferior, amb els nervis ordinàriament rossencs, molt visibles, àdhuc els més petits, els quals s’uneixen en forma de xarxa; limbe de marge enter o una mica dentat i de forma estretament ovada, més ample a la part oposada al pecìol; a la base de les fulles, sobretot quan són tendres, hi ha una mena de fulletes arrodonides i diminutes (estípules) que aviat es desprenen i desapareixen. Floreix entre febrer i maig i fructifica a la primavera-estiu.

Fulles petites (limbre de 2-10 cm x 1’5-4 cm), arbret de poca alçaria, sovint baix com un arbust, que viu a les torrenteres i a la vora dels rius. Limbe amb dents poc agudes (sovint sinuós o ben enter); nervis de la cara inferior molt prominents; flors agrupades formant una mena d’espigues peludes i gruixudes, blanquinoses (aments), erectes, d’aparició anterior al creixement de les fulles; fruit sec. Arbret bastant comú als llocs humits. Tija nuosa, amb les cicatrius foliars molt sortides; escata dels borrons arrodonida en forma de casoleta; borrons separats per la tija.

Cultura i política són coses diferents

Sembla ser que a alguna persona de l'Ajuntament no li agrada que volti per l'Arxiu Històric Municipal de Copons (on hi ha molta documentació del Consistori des de 1842), no fos cas que hi trobés alguna "cosa secreta"... Sembla mentida a on estem arribant!

Escric aquestes línies després que l'altre dia se'm prohibís l'accés a l'Arxiu per continuar la meva recerca sobre la república i la guerra civil al poble. Sí, com ho sentiu, ara hi ha noves normes per consultar la informació, ni que sigui de fa cent anys, de l'AHM de Copons. Fins fa poc si eres historiador t'obrien l'Arxiu i et deixaven un espai (una taula i una cadira) per treballar tranquil i a gust entre la paperassa que necessitessis per a la teva recerca; ara, si ets historiador t'has d'asseure al mig de la recepció de l'Ajuntament i algú dels qui hi treballa anirà a l'Arxiu a buscar la documentació que necessites. Pèrdua de temps inútil, i ganes de complicar una feina ja de per sí força feixuga i complicada.


Bé, aquesta és la versió oficial: que tota la documentació, la nova i la vella, es troba al mateix lloc. I què? Que no hi era aquest estiu quan hi anava molts matins? Que no és pública aquesta informació? Tants secrets hi ha amagats a l'Arxiu que s'ha de tancar amb pany i forrellat fins i tot als historiadors amb Tarja d'Investigador de la Generalitat de Catalunya? Se li impedirà l'accés a l'Assumpta Muset, o al Josep Maria Torres, o a qualsevol historiador que vingui a saber una mica més de la història del nostre poble? No ho sé, però això fa olor a socarrim... Sembla que algú no ha acabat de pair que hi hagi gent que pensi i senti diferent que el Consistori, i que no sap diferenciar entre la política i la cultura, posant traves a que els coponencs i coponenques coneguem una mica més la història passada del nostre poble. Si en teniu ganes, podeu llegir un article més extens que he escrit sobre el tema a: www.copons.info