9.2.06

NO ENS AGRADA EL PROJECTE GLOBAL DE COPONS

Aquest és l'escrit aparegut a la revista municipal Camí Ral el mes de gener que hem signat més de 30 coponencs i coponenques davant els macroprojectes que proposa el nostre Ajuntament pels propers anys. De moment, hi ha hagut una resposta oficial: un contraescrit de vuit pàgines (que hem pagat tots els ciutadans) on ens desmonten l'article (al seu entendre) punt per punt. En comptes de venir a parlar amb uns coponenc que ens estimem el poble i ens preocupem per ell, el que fan és intentar enfornsar-nos i desprestigiar-nos. No ho aconseguiran pas!

Les persones sotasignants, majors d’edat i coponencs de fet, de dret o de sentiment, volem manifestar la nostra preocupació davant la multitud de macroprojectes que pretén tirar endavant l’Ajuntament, amb el Projecte Global com a punta de llança.

La macrourbanització del poble, els parcs eòlics, la minideixalleria, el polígon industrial, el corredor verd, el centre polivalent, la llar d’avis, el museu dels traginers o la Fundació Cultural són molts canvis per un poble tan petit com el nostre. Pensem que des de l’Ajuntament no s’està comptant suficentment amb l’opinió de la ciutadania per tirar endavant uns projectes que transformaran la vida del poble en tots els aspectes. Ens estan plantejant a llarg termini un Nou Copons on els habitants poc hi tenim a dir perquè tot ja ve fet i decidit des de l’Ajuntament. Volem aprofitar aquestes ratlles per mostrar una sèrie d’objeccions a aquests nou model de poble, i alhora donar a conéixer un altre model de desenvolupament i progrés que no passi pel Projecte Global. Amb això no pretenem dir que no es faci res bé des de l’Ajuntament. És evident que en els darrers anys Copons ha millorat en molts aspectes, molts d’ells comuns a d’altres petits municipis catalans.

Tots sabem dels avantatges i inconvenients que té viure a un poble i no a la gran ciutat. Tothom gaudim de la tranquilitat i de l’amistat amb els veïns, però també sabem que per anar al cinema o a un centre comercial ens hem de desplaçar. Amb les noves i ràpides vies de comunicació això no hauria de ser un problema: estem a cinc minuts d’Igualada i Calaf, a mitja hora de Manresa i Cervera i a menys d’una hora de Barcelona i Lleida. Però segons sembla, avui en dia el temps és or i tot ho hem de tenir a tocar de casa. O això ens volen fer creure per justificar-se.

Així mateix, entenem que el que està passant a Copons és part d’un problema molt més ampli, que afecta tant a la comarca de l’Anoia com a la resta del país. El creixement desmesurat i la saturació de l’àrea urbana de Barcelona està convertint les comarques properes en els futurs abocadors de Catalunya: abocadors (Castellolí, Hostalests de Pierola, Pujalt), parcs eòlics, polígons industrials i urbanització massiva i descontrolada són pedaços d’un mateix problema que afecta el futur de la nostra comarca, i a nosaltres mateixos.

* * * * * * *

Urbanització i especulació

Créixer no vol dir progressar, i això és el que ens volen fer creure. Pensem que la qualitat de vida no depèn del nombre d’habitants d’un poble, sinó del fet de tenir unes condicions de vida dignes que facin una mica més suportable aquest món tan estressat. La urbanització de Copons no és en cap cas una demanda dels coponencs i coponenques, sinó simplement un model econòmic caduc basat únicament en la dictadura del totxo i el formigó en el qual polítics i especuladors se senten molt a gust.

Urbanitzar no suposarà solucionar el problema de vivenda que tenim els i les joves de Copons, ara que els preus dels habitatges al poble han arribat a uns nivells astronòmics. Simplement servirà per enriquir a uns quants, els mateixos de sempre, i canviar totalment la fisonomia d’un dels pocs pobles de Catalunya que es manté intacte des de fa gairebé tres-cents anys. I que no ens diguin que urbanitzar evitarà el despoblament i la desaparició de Copons. No ens creiem aquestes teories catastrofistes que pronostiquen la desaparició del poble si no creix. Com poden dir això ara, quan els darrers anys han nascut tants nens i nenes? A qui volen enganyar?

Ens diuen que amb la nova urbanització tindrem més i millors serveis, però no és cert. Una cosa és oferir uns serveis mínims a què tot ciutadà té dret i una altra cosa molt diferent es voler duplicar o triplicar la població del poble amb l’excusa que això és accedir al progrés i a tota mena de serveis. L’experiència de molts municipis com el nostre en el tema de la urbanització i creixement és força clara: pa per avui, gana per demà, com es diu. Amb les llicències d’obres els Ajuntaments obtenen uns bons beneficis inicials, però un cop urbanitzat s’acaben els ingressos i només queden despeses. Noves despeses a les quals fer front, ja que aquests nous habitants també demanen, amb tot el dret del món, una sèrie de serveis que el poble haurà d’oferir (un consultori més gran, més hores d’atenció a l’Ajuntament, un poliesportiu cobert, per exemple) i als quals no podrà fer front econòmicament. La solució, com l’experiència d’altres pobles de la comarca ha demostrat, a aquestes noves demandes de serveis serà seguir urbanitzant per tenir més ingressos, i així successivament. Resumint, és un peix que es mossega la cua, on només les promotores immobiliàries, els constructors i algun espabilat fan el seu agost. I no et queixis, que et diran que t’oposes al progrés! Progrés per a qui?

Per això, pensem que si calen noves vivendes, han d’anar adreçades sobretot al jovent del poble que vulgui independitzar-se. Han de ser vivendes de protecció oficial, a un preu assequible, integrades al nucli urbà i en total respecte a unes normes urbanístiques que garanteixin que el poble no perdi el seu encant. Però en cap cas creiem necessària una urbanització massiva com la que es proposa, adreçada a foranis amb un alt nivell adquisitiu, passant a ser Copons un poble-dormitori, com a molts d’altres indrets de la nostra geografia està passant. Això no beneficia a ningú, ni a l’Ajuntament, ni als petits comerciants ni a l’entramat social del poble.

Pensem que existeixen altres alternatives per un poble petit que no passin pel creixement. Navarra podria ser un exemple a seguir, amb un alt nivell de benestar i serveis, i una conservació acurada de pobles i muntanyes.

Parc eòlic: no, gràcies

Els parcs eòlics, tot i ser una energia renovable menys contaminant que les centrals nuclears i els combustibles fóssils, no són una bona alternativa per a tots els municipis. L’orografia de Copons és feréstega, gens addient a la instal.lació d’aquests parcs. Aquests complexos industrials que són els parcs eòlics pensem que s’adapten més a una orografia planera però en cap cas a les muntanyes coponenques, ja tan malmeses pels incendis de 1986.

Siguin més o menys contaminants és indubtable que causen un impacte visual i mediambiental greu, que el municipi de Copons no està en disposició d’assumir. Pensem que és incompatible promocionar el turisme rural en una zona ja tan castigada com la nostra (incendis, noves vies de comunicació, rius contaminats...), i alhora construir parcs eòlics com els que en aquests moments s’estan estudiant. De moment ja es gairebé segur que instal.laran algun molí en terme de Copons, prop de Montfalcó, en una de les poques zones no cremades i en un paratge de gran bellesa, com és l’entorn de Pujalt, Montfalcó i l’Astor. I el més preocupant és que s’està estudiant instal.lar un parc eòlic en un dels paratges més encisadors de la geografia coponenca: el camí de la muntanya, que des del Pla de Rubió, passant per Cal Manset ressegueix aquesta carena fins arribar a les Malloles. Aquesta zona, a part de ser d’una bellesa i tranquil.litat incomparable, és zona de pas i d’aturada en la migració de molts ocells de l’Àfrica i d’altres indrets cap a les nostres terres.

Aquestes grans infrastructures canviaran totalment l’entorn característic de la zona, tan curosament treballat des de fa segles, on la interacció entre home i natura és i ha estat tan important. Multitud de nous camins, molins de 80 metres, talussos de terra, muntanyes trencades, marges i barraques antiquíssims destruïts, trànsit constant de camions i vehicles, minicentrals elèctriques i torres d’alta tensió és el que aportarà a Copons el parc eòlic. I és per sempre. I tot per quatre duros que s’emporta l’Ajuntament i quatre propietaris.

Pensem que la proliferació a Catalunya dels parcs eòlics es déu principalment als interessos econòmics d’unes poques empreses, que estan fent l’agost amb subvencions i concessions. Perquè realment no existeix una política real des de la Generalitat d’estalvi energètic i consum responsable, tal i com posa de manifest el Pla Energètic de Catalunya que actualment s’està preparant.

El corredor verd és el summum dels despropósits

Defensem un entorn verd al poble, però natural no pas artificial. Quan per tenir un entorn verd s’han d’utilitzar excavadores, és que alguna cosa falla. Sabem que la construcció de la nova carretera va deixar un entorn força malmès que es deia que el corredor verd milloraria. Però el que s’ha fet és acabar de malmetre la poca vegetació de riera que encara quedava a base de màquines excavadores, ponts de formigó i arbres tallats. I tot això a càrrec d’un pressupost mil.lionari que res a millorat, ni pels coponencs ni pels visitants. Perquè, realment us penseu que a una família que vingui a passar un cap de setmana de tranquilitat a Copons li ve de gust asseure’s als bancs de la font de Bonamossa, sota un pont on hi passen deu camions cada minut? Heu sentit gaires coponencs o coponenques parlar de com disfruten en aquest nou “espai verd”? Es pot pretendre que la gent vagi a passejar pel costat d’una riera escumejant i contaminada? La veritat és que no.

Copons ja tenia un entorn envejable que potenciar sense crear aquests espais artificials i que a pocs amants de la natura atreurà. O es que no eren espais dignes de gaudiment la riera, el camí de la font del Freixe o la carretera fins la font de la Canal?. Potenciar el turisme rural amant de la natura i de la tranquilitat no vol dir crear un nou Copons per als visitants, sinó simplement conservar i millorar en el possible allò que la feina dels nostres avis i la natura han anat modelant al llarg dels segles. En lloc d’això, no seria millor recuperar i netejar els camins antics, les fonts, les construccions de pedra en sec, com han fet a d’altres municipis i comarques, i potenciar-ho entre els visitants? De ben segur que els hi agradaria més passejar pel camí de la Rovira que no pas pel sobreixidor o enmig d’una nova urbanització.

El polígon industrial

Ara també diuen que hem d’atreure petita indústria, això sí, que no sigui contaminant. I si és contaminant és igual, perquè la riera ja baixa bruta des de Calaf... Per què indústria a un petit poble com Copons?. Si ja tenim polígons industrials a cinc minuts del poble, a Igualada i cada cop més a Calaf, perquè portar al nostre poble unes infrastructures tan molestes com poc necessàries? Ens diuen que perquè hi hagi feina pel jovent. Però preferim pensar que des de l’Ajuntament els hi agradaria més que els joves coponencs poguéssim estudiar, rebre ajuts pel transport o tenir una petita biblioteca en comptes del Bibliobús. Així podríem treballar en feines qualificades i ben remunerades i no en fàbriques que marxen a països on produir és més barat.

Turisme rural al poble

Promocionar el turisme rural i explotar al màxim el territori són dues realitat que no poden anar de bracet. No entenem com el nostre Alcalde, President del Consorci de Turisme Rural de l’Alta Anoia, està encapçalant aquests grans canvis per Copons i alhora pretén dinamitzar el turisme rural a la zona. Si es vol potenciar aquest tipus d’activitat econòmica, que tot just ara està engegant amb resultats força discrets, és totalment necessari conservar el patrimoni natural, paisatgístic i històric. Si comencem a urbanitzar i degradar l’entorn, amb parcs eòlics gegantins com el de Pujalt-Veciana-Copons, com podrem atreure aquest turisme rural de qualitat?

Copons, novembre del 2005

2 Comments:

At 8:00 p. m., Blogger ricardespelt said...

La veritat és que no entenc aquesta manera de debatre les coses. Esteu amb una democràcia, si creieu que els que decideixen ara no ho fan bé, us hi presenteu la propera legislatura i qui vulgui que us voti lliurament. Lluitar no es cridar sinó treballar.
De moment només heu fet un escrit que molts dels sotasignats no comparteixen, ho sabies això?

 
At 2:22 p. m., Blogger Copons_en_lluita said...

Bé, companys, ja veig que us divertiu molt. Però no us penso censurar, no sóc com vosaltres.

Per cert, mira't bé el blog perquè no hi surt ningú que no m'hagi autoritzat a fer-ho...

I la democràcia, teòrics de pa sucat amb oli, no és només presentar-se a les eleccions, és opinar amb llibertat. Us sona que és el dret a la llibertat d'expressió?

Respecte a les persones que van signar l'escrit, mereixerien una mica més de respecte per la vostra part. De moment, ningú no se'ns ha queixa't. Queda moooolt clar que simplement us desfogueu aquí per la impotència que sentiu davant la mobilització que s'està generant al poble. Llàstima que a l'hora de la veritat, a La Barraca o al carrer, no tingueu la decència de dir-nos personalment tot això que aquí us és tan fàcil dir sota pseudònim.

Ah, 1234567, si ets un dels sotasignant, cap problema, digue's qui ets i no et molestarem més.

I tu, pedropicapiedra, o tens més de 84 anys, o no surts a les imatges, llest!

Quina llàstima veure com gent del poble com vosaltres es rebaixa d'aquesta manera... vosaltres sabreu!!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home