9.2.06

L'Alta Anoia i els parc eòlics: crònica d'una destrucció

Fa un parell de setmanes el Departament de Treball i Indústria de la Generalitat va autoritzar la creació de tres parcs eòlics més al nord de la comarca de l'Anoia. Aquests parcs s'han de sumar al ja existent, a Rubió, que a més s'ampliarà properament. Els parcs aprovats són els següents:
  1. El de Pujalt. És el més gran de tots tres, amb un total de 24 aerogeneradors, i afectarà els municipis de Pujalt i Calonge de Segarra.
  2. El del Turó del Magre, que afectarà als municipis de Copons, Veciana, Pujalt, Argençola i Sant Guim de Freixenet. Tindrà 16 molins, un d'ells al terme del nostre poble, a Copons.
  3. L'anomenat de l'Alta Anoia, que afectarà a Pujalt, Veciana, Prats de Rei, Calonge i Calaf, amb 16 autogeneradors més.

Molta gent de les rodalies ens sentim profundament molestos i indignats pel caire que estan prenent les coses al nord de la comarca, i no parlem només dels parcs eòlics. Sí, els parcs eòlics són una energia alternativa als combustibles fòssils i a les centrals nuclears, però són una agressió directa i molt greu al nostre entorn. Contaminen el paisatge a què estem habituats i converteixen una zona d'ús rústic en una zona d'equipaments industrials. I dir que són "ecològics i sostenibles" em fa plorar de ràbia. Els parcs eòlics suposen una agressió directa al medi en què se situen, no només paisatgísticament, sinó també ambientalment. Suposen alterar greument els ecosistemes, afectant especialment a la fauna, entre la que jo m'incloc. S'han de fer camins d'accés d'una amplada de vuit metres, s'han de tallar muntanyes i fer talussos, ensorrar barraques, marges i altres construccions de pedra antiquíssimes i que són el patrimoni dels nostres avantpassats, s'han de fer noves línies elèctriques d'alta tensió (com si al nord de l'Anoia no n'hi hagués ja suficients) i minicentrals elèctriques i afecten molt directament a totes les persones que hi viuen al voltant.

Us heu assegut mai a gaudir de la natura sota una alzina, dalt d'una de les moltes carenes que creuen aquesta zona de la comarca? Heu gaudit mai del cant dels ocells, o del rumor dels rius, tot mirant aquelles feixes plenes d'ametllers o oliveres? Tot això s'ha acabat pels anoiencs del nord. Ja no hi haurà muntanya o racó on no sentim el bategar de les aspes dels molins que ens acaben d'endossar. I no parlem dels pobres desgraciats (i jo m'incloc entre ells) que viuen en una masia. Ai, lai!. La legislació obliga a situar els molins a 250 metres d'una casa habitada per evitar la contaminació acústica. Però la realitat és que un molí se sent perfectament des de més d'un quilòmetre, depenent d'on bufi el vent. Podeu fer la prova als molins ja existents a Rubió i veureu que no us enganyo. Podeu anar a seure a la masia de Puiggrós, una mica més amunt de Rubió, o a alguna masia de la capçalera de la vall de Massana i sabreu de que us parlo. Que no tenim drets, els que vivim a la muntanya?

I el pitjor de tot és que acaldes i ajuntaments esperen amb neguit que les empreses promotores d'aquestes instal.lacions truquin a les portes dels seus municipis. Es vendrien la mare per quatre xavos! Perquè això és el que en treuen els Ajuntaments i els quatre propietaris, quatre xavos, al menys oficialment. Perquè a molts no se'ns escapa que per darrera corren les maletes carregades de bitllets, com sempre. I per a què els faran servir els Ajuntaments aquests diners? No cal ni dir-ho: per urbanitzar els seus municipis, que això encara porta més maletes carregades de bitllets.

A Copons, digui el que digui l'Ajuntament, ja ens n'han colat un de molí, i sense referèndum. S'omplen la boca amb la paraula "democràcia" i després tot es decideix des de l'Ajuntament en petit comité. Ara estan estudiant fer un parc eòlic tot sencer al municipi de Copons, tot i que suposo que hauran d'esperar uns anyets per això de la moratòria. De moment ja s'està contactant amb els propietaris per fer les proves de vent, que casualment sempre surten positives. Em fa gràcia que diguin que abans d'aprovar aquest parc eòlic faran un referèndum al poble: que l'han fet pas aquest referèndum a l'hora d'aprovar el molí del Turó del Magre? Són simplement mentides que ens van dient per tranquilitzar els ànims fins a l'aprovació del Parc. I el pitjor és que sota el paraigua de la utilitat pública, ni tan sols pensen en la gent que coneixen, en els seus amics, a l'hora de fer les coses. Perquè la gent de Montfalcó Grós, germans dels coponencs i coponenques, en sortiran molt afectats d'aquest molí al terme de Copons: el sentiran cada dia, mentre dinen, reposen o passegen per les muntanyes dels voltants de casa seva.

A la mal anomenada Alta Anoia no hi volem molins, no hi volem polítics especuladors que es treuen un sobresou amb infraestructures innecessàries, no hi volem mentiders que ens esquarteren el territori per quatre xavos que en res no milloren la nostra qualitat de vida. Prou hipocresia!

1 Comments:

At 2:20 p. m., Blogger Unknown said...

Estimat amic, tens tota la raó, encara que això es el que més desgraciats ens fa. Espero puguis veure la meva nota, ja que he llegit que escrivies el 2006. A bones hores em desperto, oi?
voldria saber si hi ha algún grup actiu, plataforma que actui contra aquest sistema. Aquesta gent no es plantegen res, van destruïr la costa de Girona i ara segueixen destruïnt el país. No s'huaria de lluitar un per un per cada parc i per cada molí. hauriem d'aconseguir rebatre el sistema... mala feina, oi? bé només ens queda almenys saber com hauria de ser.

Em pots trobar a gabrielpuiggros@gmail.com

salut

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home