21.3.06

Floreix el gatell, un arbre de ribera

Fa un paell de setmanes que ha començat a florir el gatell, un arbre que preciós, força abundant al costat de rius i rieres, sobretot per les flors que fa.


Segons la Guia per a Conèixer els arbres de F.Masclans.

Sálix cinérea. Subespècie: oleifólia (Sálix atrocinérea). Arbret que pot arribar a 8 o 9 m. d’alçària, sovint baix i d’aspecte arbustiu; branquillons amb les cicatrius de les fulles força sortints. Fulles d’un verd grisós a la cara inferior, amb els nervis ordinàriament rossencs, molt visibles, àdhuc els més petits, els quals s’uneixen en forma de xarxa; limbe de marge enter o una mica dentat i de forma estretament ovada, més ample a la part oposada al pecìol; a la base de les fulles, sobretot quan són tendres, hi ha una mena de fulletes arrodonides i diminutes (estípules) que aviat es desprenen i desapareixen. Floreix entre febrer i maig i fructifica a la primavera-estiu.

Fulles petites (limbre de 2-10 cm x 1’5-4 cm), arbret de poca alçaria, sovint baix com un arbust, que viu a les torrenteres i a la vora dels rius. Limbe amb dents poc agudes (sovint sinuós o ben enter); nervis de la cara inferior molt prominents; flors agrupades formant una mena d’espigues peludes i gruixudes, blanquinoses (aments), erectes, d’aparició anterior al creixement de les fulles; fruit sec. Arbret bastant comú als llocs humits. Tija nuosa, amb les cicatrius foliars molt sortides; escata dels borrons arrodonida en forma de casoleta; borrons separats per la tija.

1 Comments:

At 12:53 p. m., Blogger lastwinss2 said...

Gràcies m'ha servit pel meu treball ;)

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home