21.3.06

Cultura i política són coses diferents

Sembla ser que a alguna persona de l'Ajuntament no li agrada que volti per l'Arxiu Històric Municipal de Copons (on hi ha molta documentació del Consistori des de 1842), no fos cas que hi trobés alguna "cosa secreta"... Sembla mentida a on estem arribant!

Escric aquestes línies després que l'altre dia se'm prohibís l'accés a l'Arxiu per continuar la meva recerca sobre la república i la guerra civil al poble. Sí, com ho sentiu, ara hi ha noves normes per consultar la informació, ni que sigui de fa cent anys, de l'AHM de Copons. Fins fa poc si eres historiador t'obrien l'Arxiu i et deixaven un espai (una taula i una cadira) per treballar tranquil i a gust entre la paperassa que necessitessis per a la teva recerca; ara, si ets historiador t'has d'asseure al mig de la recepció de l'Ajuntament i algú dels qui hi treballa anirà a l'Arxiu a buscar la documentació que necessites. Pèrdua de temps inútil, i ganes de complicar una feina ja de per sí força feixuga i complicada.


Bé, aquesta és la versió oficial: que tota la documentació, la nova i la vella, es troba al mateix lloc. I què? Que no hi era aquest estiu quan hi anava molts matins? Que no és pública aquesta informació? Tants secrets hi ha amagats a l'Arxiu que s'ha de tancar amb pany i forrellat fins i tot als historiadors amb Tarja d'Investigador de la Generalitat de Catalunya? Se li impedirà l'accés a l'Assumpta Muset, o al Josep Maria Torres, o a qualsevol historiador que vingui a saber una mica més de la història del nostre poble? No ho sé, però això fa olor a socarrim... Sembla que algú no ha acabat de pair que hi hagi gent que pensi i senti diferent que el Consistori, i que no sap diferenciar entre la política i la cultura, posant traves a que els coponencs i coponenques coneguem una mica més la història passada del nostre poble. Si en teniu ganes, podeu llegir un article més extens que he escrit sobre el tema a: www.copons.info