10.2.06

Sardenya del meu cor...Campanya Unitària per l'Autodeterminació

Aquesta setmana ha començat la Campanya Unitària per l'Autodeterminació dels Països Catalans. El que nosaltres necessitem és un procés constituent popular i democràtic, per tal de construir un nou model de relacions polítiques, socials, econòmiques i laborals als Països Catalans. Per assolir aquest nou model hem de decidir lliurement el nostre futur, sense amenaces, ni coaccions, és a dir, hem d’exercir el dret a l’Autodeterminació.

NO! a la dictadura del formigó
Unes quantes fotos de Copons i voltantsPosta de sol des de Montfalcó - Zona del futur parc eòlic

Montmaneu contra el parc eòlic del Turó del Magre

Les primeres reaccions a la comarca contra el parc eòlic del Turó del Magre, que afectarà als municipis de Copons, Veciana, Sant Guim, Pujalt i Argençola no s’ha fet esperar. Els veïns de Montmaneu, inclós l’Ajuntament, s’han aixecat en peu de guerra contra els molins de 120 metres que els volen instal.lar al límit del seu terme municipal i que comprometen “els actius i valors del paisatge tradicional de l’altiplà de la Segarra presents a Montmaneu”.

A veure si les properes setmanes es produeixen més reaccions en contra d’aquestes infraestructures tan agressives. Evidentment, no esperem res de bó d’ajuntaments com els de Copons, ja que un dels molins d’aquest futur parc es troba dins del seu terme municipal. Anim Montmaneu, la gent de Copons i de molts altres pobles estem amb vosaltres!

Parc eòlic de Rubió des de les muntanyes de Copons

9.2.06

Gorg del Nafre - CoponsParlo una nova llengua ... i sense estudiar!

El valencià ja no és català

Des d’avui ja puc ampliar el meu currículum en quan a llengües. Sí, parlo una nova llengua i no m’he hagut de matricular a l’Escola d’Idiomes Moderns, ni anar a estudiar un any a fora, ni res de tot això. I com pot ser, direu. Doneu-li’n les gràcies als nostres amics espanyols del PSOE i del PP.

Bé, entrant en matèria, avui s’ha produït un fet gravíssim al Congrés espanyol, que no fa sinó confirmar el que ja ens esperàvem: s’ha aprovat el nou Estatut valencià, pactat pel PP i el PSOE-PSPV. Aquest nou Estatut oficialitza el que el Partido Popular està intentant des de fa anys: que el valencià és una llengua diferent al català. Així doncs, ara existeix un idioma valencià, o llengua valenciana, diferenciada de la llengua catalana; és a dir, com que és una llengua romànica, ha evolucionat des del llatí directament. No em feu riure!

És vergonyós i indignant com s’utilitzen les llengües, les cultures, la història per finalitats polítiques. Ningú amb seny pot defensar seriosament que el català i el valencià són llengües diferents. De fet, a part dels polítics de torn, cap professional de la matèria (filòlegs i historiadors d’arreu d’Europa) s’ha atrevit a afirmar mai res de semblant perquè seria com dir que el castellà que es parla a Colòmbia és una llengua diferent que el castellà de Burgos. Nomès cal resseguir una mica la història de la Corona d’Aragó, que ja fa molts anys que està escrita, per saber per què es parla català al País València o a les Illes Balears.

Agraïm-lis de tot cor als nostres amics del PSC-PSPV-PSIB que hagin votat al Congrés espanyol a favor del secessionisme lingüístic. Aquí al Principat de Catalunya són, segons diuen, els més nacionalistes i els que més defensen la llengua catalana i la seva unitat, però després hi voten en contra. I això és un fet gravíssim, tan per als Països Catalans com de cara a l’exterior. Fins i tot a Sardenya, en una situació lingüística molt pitjor a la nostra, se’n fan creus!. Senyors del PSC, prou d’hipocresia!

DE CATALÀ NOMÉS NI HA UN, DE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA A MAÓ! PER LA UNITAT DE LA LLENGUA, LLUITAR O MORIR COM A POBLE!

NO ENS AGRADA EL PROJECTE GLOBAL DE COPONS

Aquest és l'escrit aparegut a la revista municipal Camí Ral el mes de gener que hem signat més de 30 coponencs i coponenques davant els macroprojectes que proposa el nostre Ajuntament pels propers anys. De moment, hi ha hagut una resposta oficial: un contraescrit de vuit pàgines (que hem pagat tots els ciutadans) on ens desmonten l'article (al seu entendre) punt per punt. En comptes de venir a parlar amb uns coponenc que ens estimem el poble i ens preocupem per ell, el que fan és intentar enfornsar-nos i desprestigiar-nos. No ho aconseguiran pas!

Les persones sotasignants, majors d’edat i coponencs de fet, de dret o de sentiment, volem manifestar la nostra preocupació davant la multitud de macroprojectes que pretén tirar endavant l’Ajuntament, amb el Projecte Global com a punta de llança.

La macrourbanització del poble, els parcs eòlics, la minideixalleria, el polígon industrial, el corredor verd, el centre polivalent, la llar d’avis, el museu dels traginers o la Fundació Cultural són molts canvis per un poble tan petit com el nostre. Pensem que des de l’Ajuntament no s’està comptant suficentment amb l’opinió de la ciutadania per tirar endavant uns projectes que transformaran la vida del poble en tots els aspectes. Ens estan plantejant a llarg termini un Nou Copons on els habitants poc hi tenim a dir perquè tot ja ve fet i decidit des de l’Ajuntament. Volem aprofitar aquestes ratlles per mostrar una sèrie d’objeccions a aquests nou model de poble, i alhora donar a conéixer un altre model de desenvolupament i progrés que no passi pel Projecte Global. Amb això no pretenem dir que no es faci res bé des de l’Ajuntament. És evident que en els darrers anys Copons ha millorat en molts aspectes, molts d’ells comuns a d’altres petits municipis catalans.

Tots sabem dels avantatges i inconvenients que té viure a un poble i no a la gran ciutat. Tothom gaudim de la tranquilitat i de l’amistat amb els veïns, però també sabem que per anar al cinema o a un centre comercial ens hem de desplaçar. Amb les noves i ràpides vies de comunicació això no hauria de ser un problema: estem a cinc minuts d’Igualada i Calaf, a mitja hora de Manresa i Cervera i a menys d’una hora de Barcelona i Lleida. Però segons sembla, avui en dia el temps és or i tot ho hem de tenir a tocar de casa. O això ens volen fer creure per justificar-se.

Així mateix, entenem que el que està passant a Copons és part d’un problema molt més ampli, que afecta tant a la comarca de l’Anoia com a la resta del país. El creixement desmesurat i la saturació de l’àrea urbana de Barcelona està convertint les comarques properes en els futurs abocadors de Catalunya: abocadors (Castellolí, Hostalests de Pierola, Pujalt), parcs eòlics, polígons industrials i urbanització massiva i descontrolada són pedaços d’un mateix problema que afecta el futur de la nostra comarca, i a nosaltres mateixos.

* * * * * * *

Urbanització i especulació

Créixer no vol dir progressar, i això és el que ens volen fer creure. Pensem que la qualitat de vida no depèn del nombre d’habitants d’un poble, sinó del fet de tenir unes condicions de vida dignes que facin una mica més suportable aquest món tan estressat. La urbanització de Copons no és en cap cas una demanda dels coponencs i coponenques, sinó simplement un model econòmic caduc basat únicament en la dictadura del totxo i el formigó en el qual polítics i especuladors se senten molt a gust.

Urbanitzar no suposarà solucionar el problema de vivenda que tenim els i les joves de Copons, ara que els preus dels habitatges al poble han arribat a uns nivells astronòmics. Simplement servirà per enriquir a uns quants, els mateixos de sempre, i canviar totalment la fisonomia d’un dels pocs pobles de Catalunya que es manté intacte des de fa gairebé tres-cents anys. I que no ens diguin que urbanitzar evitarà el despoblament i la desaparició de Copons. No ens creiem aquestes teories catastrofistes que pronostiquen la desaparició del poble si no creix. Com poden dir això ara, quan els darrers anys han nascut tants nens i nenes? A qui volen enganyar?

Ens diuen que amb la nova urbanització tindrem més i millors serveis, però no és cert. Una cosa és oferir uns serveis mínims a què tot ciutadà té dret i una altra cosa molt diferent es voler duplicar o triplicar la població del poble amb l’excusa que això és accedir al progrés i a tota mena de serveis. L’experiència de molts municipis com el nostre en el tema de la urbanització i creixement és força clara: pa per avui, gana per demà, com es diu. Amb les llicències d’obres els Ajuntaments obtenen uns bons beneficis inicials, però un cop urbanitzat s’acaben els ingressos i només queden despeses. Noves despeses a les quals fer front, ja que aquests nous habitants també demanen, amb tot el dret del món, una sèrie de serveis que el poble haurà d’oferir (un consultori més gran, més hores d’atenció a l’Ajuntament, un poliesportiu cobert, per exemple) i als quals no podrà fer front econòmicament. La solució, com l’experiència d’altres pobles de la comarca ha demostrat, a aquestes noves demandes de serveis serà seguir urbanitzant per tenir més ingressos, i així successivament. Resumint, és un peix que es mossega la cua, on només les promotores immobiliàries, els constructors i algun espabilat fan el seu agost. I no et queixis, que et diran que t’oposes al progrés! Progrés per a qui?

Per això, pensem que si calen noves vivendes, han d’anar adreçades sobretot al jovent del poble que vulgui independitzar-se. Han de ser vivendes de protecció oficial, a un preu assequible, integrades al nucli urbà i en total respecte a unes normes urbanístiques que garanteixin que el poble no perdi el seu encant. Però en cap cas creiem necessària una urbanització massiva com la que es proposa, adreçada a foranis amb un alt nivell adquisitiu, passant a ser Copons un poble-dormitori, com a molts d’altres indrets de la nostra geografia està passant. Això no beneficia a ningú, ni a l’Ajuntament, ni als petits comerciants ni a l’entramat social del poble.

Pensem que existeixen altres alternatives per un poble petit que no passin pel creixement. Navarra podria ser un exemple a seguir, amb un alt nivell de benestar i serveis, i una conservació acurada de pobles i muntanyes.

Parc eòlic: no, gràcies

Els parcs eòlics, tot i ser una energia renovable menys contaminant que les centrals nuclears i els combustibles fóssils, no són una bona alternativa per a tots els municipis. L’orografia de Copons és feréstega, gens addient a la instal.lació d’aquests parcs. Aquests complexos industrials que són els parcs eòlics pensem que s’adapten més a una orografia planera però en cap cas a les muntanyes coponenques, ja tan malmeses pels incendis de 1986.

Siguin més o menys contaminants és indubtable que causen un impacte visual i mediambiental greu, que el municipi de Copons no està en disposició d’assumir. Pensem que és incompatible promocionar el turisme rural en una zona ja tan castigada com la nostra (incendis, noves vies de comunicació, rius contaminats...), i alhora construir parcs eòlics com els que en aquests moments s’estan estudiant. De moment ja es gairebé segur que instal.laran algun molí en terme de Copons, prop de Montfalcó, en una de les poques zones no cremades i en un paratge de gran bellesa, com és l’entorn de Pujalt, Montfalcó i l’Astor. I el més preocupant és que s’està estudiant instal.lar un parc eòlic en un dels paratges més encisadors de la geografia coponenca: el camí de la muntanya, que des del Pla de Rubió, passant per Cal Manset ressegueix aquesta carena fins arribar a les Malloles. Aquesta zona, a part de ser d’una bellesa i tranquil.litat incomparable, és zona de pas i d’aturada en la migració de molts ocells de l’Àfrica i d’altres indrets cap a les nostres terres.

Aquestes grans infrastructures canviaran totalment l’entorn característic de la zona, tan curosament treballat des de fa segles, on la interacció entre home i natura és i ha estat tan important. Multitud de nous camins, molins de 80 metres, talussos de terra, muntanyes trencades, marges i barraques antiquíssims destruïts, trànsit constant de camions i vehicles, minicentrals elèctriques i torres d’alta tensió és el que aportarà a Copons el parc eòlic. I és per sempre. I tot per quatre duros que s’emporta l’Ajuntament i quatre propietaris.

Pensem que la proliferació a Catalunya dels parcs eòlics es déu principalment als interessos econòmics d’unes poques empreses, que estan fent l’agost amb subvencions i concessions. Perquè realment no existeix una política real des de la Generalitat d’estalvi energètic i consum responsable, tal i com posa de manifest el Pla Energètic de Catalunya que actualment s’està preparant.

El corredor verd és el summum dels despropósits

Defensem un entorn verd al poble, però natural no pas artificial. Quan per tenir un entorn verd s’han d’utilitzar excavadores, és que alguna cosa falla. Sabem que la construcció de la nova carretera va deixar un entorn força malmès que es deia que el corredor verd milloraria. Però el que s’ha fet és acabar de malmetre la poca vegetació de riera que encara quedava a base de màquines excavadores, ponts de formigó i arbres tallats. I tot això a càrrec d’un pressupost mil.lionari que res a millorat, ni pels coponencs ni pels visitants. Perquè, realment us penseu que a una família que vingui a passar un cap de setmana de tranquilitat a Copons li ve de gust asseure’s als bancs de la font de Bonamossa, sota un pont on hi passen deu camions cada minut? Heu sentit gaires coponencs o coponenques parlar de com disfruten en aquest nou “espai verd”? Es pot pretendre que la gent vagi a passejar pel costat d’una riera escumejant i contaminada? La veritat és que no.

Copons ja tenia un entorn envejable que potenciar sense crear aquests espais artificials i que a pocs amants de la natura atreurà. O es que no eren espais dignes de gaudiment la riera, el camí de la font del Freixe o la carretera fins la font de la Canal?. Potenciar el turisme rural amant de la natura i de la tranquilitat no vol dir crear un nou Copons per als visitants, sinó simplement conservar i millorar en el possible allò que la feina dels nostres avis i la natura han anat modelant al llarg dels segles. En lloc d’això, no seria millor recuperar i netejar els camins antics, les fonts, les construccions de pedra en sec, com han fet a d’altres municipis i comarques, i potenciar-ho entre els visitants? De ben segur que els hi agradaria més passejar pel camí de la Rovira que no pas pel sobreixidor o enmig d’una nova urbanització.

El polígon industrial

Ara també diuen que hem d’atreure petita indústria, això sí, que no sigui contaminant. I si és contaminant és igual, perquè la riera ja baixa bruta des de Calaf... Per què indústria a un petit poble com Copons?. Si ja tenim polígons industrials a cinc minuts del poble, a Igualada i cada cop més a Calaf, perquè portar al nostre poble unes infrastructures tan molestes com poc necessàries? Ens diuen que perquè hi hagi feina pel jovent. Però preferim pensar que des de l’Ajuntament els hi agradaria més que els joves coponencs poguéssim estudiar, rebre ajuts pel transport o tenir una petita biblioteca en comptes del Bibliobús. Així podríem treballar en feines qualificades i ben remunerades i no en fàbriques que marxen a països on produir és més barat.

Turisme rural al poble

Promocionar el turisme rural i explotar al màxim el territori són dues realitat que no poden anar de bracet. No entenem com el nostre Alcalde, President del Consorci de Turisme Rural de l’Alta Anoia, està encapçalant aquests grans canvis per Copons i alhora pretén dinamitzar el turisme rural a la zona. Si es vol potenciar aquest tipus d’activitat econòmica, que tot just ara està engegant amb resultats força discrets, és totalment necessari conservar el patrimoni natural, paisatgístic i històric. Si comencem a urbanitzar i degradar l’entorn, amb parcs eòlics gegantins com el de Pujalt-Veciana-Copons, com podrem atreure aquest turisme rural de qualitat?

Copons, novembre del 2005

L'Alta Anoia i els parc eòlics: crònica d'una destrucció

Fa un parell de setmanes el Departament de Treball i Indústria de la Generalitat va autoritzar la creació de tres parcs eòlics més al nord de la comarca de l'Anoia. Aquests parcs s'han de sumar al ja existent, a Rubió, que a més s'ampliarà properament. Els parcs aprovats són els següents:
  1. El de Pujalt. És el més gran de tots tres, amb un total de 24 aerogeneradors, i afectarà els municipis de Pujalt i Calonge de Segarra.
  2. El del Turó del Magre, que afectarà als municipis de Copons, Veciana, Pujalt, Argençola i Sant Guim de Freixenet. Tindrà 16 molins, un d'ells al terme del nostre poble, a Copons.
  3. L'anomenat de l'Alta Anoia, que afectarà a Pujalt, Veciana, Prats de Rei, Calonge i Calaf, amb 16 autogeneradors més.

Molta gent de les rodalies ens sentim profundament molestos i indignats pel caire que estan prenent les coses al nord de la comarca, i no parlem només dels parcs eòlics. Sí, els parcs eòlics són una energia alternativa als combustibles fòssils i a les centrals nuclears, però són una agressió directa i molt greu al nostre entorn. Contaminen el paisatge a què estem habituats i converteixen una zona d'ús rústic en una zona d'equipaments industrials. I dir que són "ecològics i sostenibles" em fa plorar de ràbia. Els parcs eòlics suposen una agressió directa al medi en què se situen, no només paisatgísticament, sinó també ambientalment. Suposen alterar greument els ecosistemes, afectant especialment a la fauna, entre la que jo m'incloc. S'han de fer camins d'accés d'una amplada de vuit metres, s'han de tallar muntanyes i fer talussos, ensorrar barraques, marges i altres construccions de pedra antiquíssimes i que són el patrimoni dels nostres avantpassats, s'han de fer noves línies elèctriques d'alta tensió (com si al nord de l'Anoia no n'hi hagués ja suficients) i minicentrals elèctriques i afecten molt directament a totes les persones que hi viuen al voltant.

Us heu assegut mai a gaudir de la natura sota una alzina, dalt d'una de les moltes carenes que creuen aquesta zona de la comarca? Heu gaudit mai del cant dels ocells, o del rumor dels rius, tot mirant aquelles feixes plenes d'ametllers o oliveres? Tot això s'ha acabat pels anoiencs del nord. Ja no hi haurà muntanya o racó on no sentim el bategar de les aspes dels molins que ens acaben d'endossar. I no parlem dels pobres desgraciats (i jo m'incloc entre ells) que viuen en una masia. Ai, lai!. La legislació obliga a situar els molins a 250 metres d'una casa habitada per evitar la contaminació acústica. Però la realitat és que un molí se sent perfectament des de més d'un quilòmetre, depenent d'on bufi el vent. Podeu fer la prova als molins ja existents a Rubió i veureu que no us enganyo. Podeu anar a seure a la masia de Puiggrós, una mica més amunt de Rubió, o a alguna masia de la capçalera de la vall de Massana i sabreu de que us parlo. Que no tenim drets, els que vivim a la muntanya?

I el pitjor de tot és que acaldes i ajuntaments esperen amb neguit que les empreses promotores d'aquestes instal.lacions truquin a les portes dels seus municipis. Es vendrien la mare per quatre xavos! Perquè això és el que en treuen els Ajuntaments i els quatre propietaris, quatre xavos, al menys oficialment. Perquè a molts no se'ns escapa que per darrera corren les maletes carregades de bitllets, com sempre. I per a què els faran servir els Ajuntaments aquests diners? No cal ni dir-ho: per urbanitzar els seus municipis, que això encara porta més maletes carregades de bitllets.

A Copons, digui el que digui l'Ajuntament, ja ens n'han colat un de molí, i sense referèndum. S'omplen la boca amb la paraula "democràcia" i després tot es decideix des de l'Ajuntament en petit comité. Ara estan estudiant fer un parc eòlic tot sencer al municipi de Copons, tot i que suposo que hauran d'esperar uns anyets per això de la moratòria. De moment ja s'està contactant amb els propietaris per fer les proves de vent, que casualment sempre surten positives. Em fa gràcia que diguin que abans d'aprovar aquest parc eòlic faran un referèndum al poble: que l'han fet pas aquest referèndum a l'hora d'aprovar el molí del Turó del Magre? Són simplement mentides que ens van dient per tranquilitzar els ànims fins a l'aprovació del Parc. I el pitjor és que sota el paraigua de la utilitat pública, ni tan sols pensen en la gent que coneixen, en els seus amics, a l'hora de fer les coses. Perquè la gent de Montfalcó Grós, germans dels coponencs i coponenques, en sortiran molt afectats d'aquest molí al terme de Copons: el sentiran cada dia, mentre dinen, reposen o passegen per les muntanyes dels voltants de casa seva.

A la mal anomenada Alta Anoia no hi volem molins, no hi volem polítics especuladors que es treuen un sobresou amb infraestructures innecessàries, no hi volem mentiders que ens esquarteren el territori per quatre xavos que en res no milloren la nostra qualitat de vida. Prou hipocresia!

Vista de Copons des de la bassa de daltUn nou blog sobre COPONS està en marxa

Aquest blog pretén ser un mitjà lliure d'expressió sobre la vila de COPONS en particular, i sobre els Països Catalans en general. Política, natura, moviments d'alliberament nacional, fotografia, o viatges són temes que m'interessen i dels quals moltes vegades només en sabem la versió oficial. Però més enllà de tot això, el que m'ha portat a crear aquest blog és la preocupació que molts coponencs i coponenques tenim pel futur del nostre poble davant uns projectes faraónics i negatius que l'Ajuntament del municipi pretén tirar endavant: triplicar la població del poble amb una gran urbanització, la creació de dos parcs eòlics dins el nostre terme, un polígon industrial, un riera destrossada i bruta i moltes d'altres actuacions que convertiran Copons en un poble sense cap atractiu. No estem disposat a veure com un mal entés progrés, el de la dictadura del formigó, acaba amb tot allò que les generacions passades, en interacció amb la natura, van anar construint amb el pas dels segles. Per un COPONS VIU!